Fanfare St. Caecilia Schimmert

Vereniging

Geledingen

Fanfarekorps Drumband Jeugdfanfare

drumband

De drumband onder leiding van Etienne Houben (2010)

In de hoop dat de vereniging populairder zou worden en de jeugd hierdoor ook meer tot de vereniging zou worden aangetrokken werd op de bestuursvergadering van 23 augustus 1955 besloten om trommen aan te schaffen (foto inzet is genomen op 21 april 1957 tijdens het Gouden Priesterfeest van Pastoor Eugéne Lemmens). Op de bestuursvergadering van 26 september werd op initiatief van secretaris Sjeng Sieben besloten om een tambourkorps aan de vereniging toe te voegen: de herendrumband was geboren. Pieter Raeven uit Oensel leerde de grondbeginselen aan, waarna Sjeng Sieben het als instructeur van hem overnam. Op 4 september 1960 werd o.l.v. tambourmaitre Wiel Meex voor het eerst aan een drumbandconcours deelgenomen te Geulle. Instructeurs waren Sjeng Sieben en Frans Cobben. Harry Sieben werd de nieuwe tambourmaitre.

In 1963 werd Frans Sieben, sinds 1953 al fanfare-lid als saxofonist, instructeur en tambourmaitre. Bijna een halve eeuw zou hij de vereniging met onvermoeibare inzet dienen in een groot scala van functies. Na een periode van mindere belangstelling en inzet van de drumband-leden, werd er uiteindelijk op de bestuursvergadering van 27 januari 1966 besloten opnieuw te beginnen met de drumband en wel ook met meisjes.

Zo werd de grondslag gelegd voor de huidige Drumband Fanfare Sint Caecilia Schimmert. De start was overdonderend. Nadat het bestuur een oproep had geplaatst in het Parochieblad meldden zich 36 meisjes die lid wilden worden. Er werd besloten dat de drie overgebleven jongens voorlopig niet op dezelfde dag zouden oefenen en dat alle andere ouderen hun instrument moesten inleveren. De nieuwe damesdrumband werd in 1967 geformeerd en de uit 29 dames en 8 heren bestaande drumband kreeg veel bijval van de inwoners tijdens de drie presentaties van de nieuwe uniformen. Op 1 juni 1969 werd voor het eerst o.l.v. Frans Sieben deelgenomen aan een concours en wel te Spaubeek in de Jeugdafdeling. Brunssum, Dieteren, Merkelbeek, Schimmert, Vaesrade, Holtum, Schinnen, Oirsbeek en talloze festival-bezoeken volgden.

Foto genomen in 1976 ter ere van het 10-jarig jubileum van de damesdrumband

De drumband begon haar zegereeks in 1985 te Ubachsberg op het Federatief Bondsconcours voor tamboerkorpsen met het behalen van maar liefst 306,5 punt (Eerste prijs met promotie) en schoot als een komeet omhoog vanuit de Derde Divisie sectie A-a naar de Ere divisie sectie A-a. 1988 Limburgs Kampioen 2e divisie, 1991 Limburgs Kampioen 1e divisie waren enkele wapenfeiten behaald onder leiding van instructeur-tambourmaitre Frans Sieben. Na kortere instructeurschappen van de heren Marc Limpens en Hans Croes werd de heer Henrico Stevens uit Vijlen de nieuwe muzikale leider

Drumband Fanfare St. Caecilia (aangevuld met oud leden) tijdens de gang naar de kerk i.v.m. het 150 jarig bestaan van de vereniging in 1995. Voorop instructeur-tambourmaitre Frans Sieben.

Op 30-09-2001 werd onder zijn leiding in de Tweede Divisie A-2 uiterst succesvol deelgenomen aan het Bondsconcours van de LBT in Sporthal De Visgraaf te Velden en op 25-11-2001 aan de Limburgse Kampioenswedstrijd van de LBT in Sporthal Geusselt te Maastricht. In opdracht van Drumband Fanfare Sint Caecilia Schimmert 1966 schreef Gian Prince speciaal voor de deelname aan het Bondsconcours Autumn Paintings, een schildering van de herfst. Alle uitgevoerde werken zijn te beluisteren op de CD IMAGES. (HPS 003)

De drumband organiseerde als voorproef van haar 40-jarig bestaan in 2006 op zondag 5 september 2004 uiterst succesvol het LBT Districtsfestival Heerlen in Schimmert. Een lovende pers was het gevolg. Op 12 juni 2005 werd een slagwerkconcert gehouden samen met de drumband van Fanfare Sint Blasius uit Cadier & Keer o.l.v. Henri Eikenboom, welk orkest op 18 september 2005 aan het LBT Bondsconcours te Brunssum in de 2e divisie, sectie A2 deelnam met het concertwerk 'De berg van Keer' van Henrico Stevens en het marcherend werk 'R & Beat' van E. Houben. Voor hun vernieuwende aanpak met meer melodische slagwerkinstrumenten werden ze beloond met 88,17 punten: een eerste prijs met promotie naar de eerste divisie. 

Bondsconcours van de LBT 2005 te Heythuysen. De winnende dirigent op de schouders.

De Schimmertse drumband nam op 25 september 2005 onder leiding van Henrico Stevens deel aan het LBT Bondconcours te Heythuysen. Hun optreden in de podiumwedstrijd 1e divisie, sectie A2 werd een absolute triomf! Eindaantal punten: 96.09, een eerste prijs met promotie en lof der jury. Winnaar beker Gemeente Roggel en Neer voor het hoogste puntenaantal behaald op de concoursdag. Hoogste score tijdens de Federatieve Bondsconcoursen LBT gehouden in 2005. Uitnodiging voor deelname aan de Limburgse Kampioenswedstrijd van de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen op zondag 27 november 2005. En ook hier ging de drumband met het kampioenschap naar huis. In totaal scoorden zij 94 punten wat goed was voor de Limburgse titel! Om dit ongelofelijk goede resultaat met de woorden van ons ere-bestuurslid Sjeng Mevis uit te drukken: "Veer hobbe ze ligge...".

Slechts enkele minuten voor het optreden tijdens de Limburgse Kampioenschappen LBT 2005 te Maasbracht. De Drumband sleepte uiteindelijk met 94 punten de titel in de wacht.

Het orkest nam tot dan toe deel aan marswedstrijden, waarbij een zogenaamd stilstaand werk en een marcherend werk door de jury worden beoordeeld. Nu werd gekozen voor deelname aan een podiumwedstrijd, waarbij uitsluitend stilstaand concertante werken zullen worden uitgevoerd. Het sluitstuk van de ontwikkeling van de Schimmertse drumband van tamboerkorps naar percussie ensemble, met zijn enorme diversiteit van al dan niet melodische slagwerkinstrumenten. Van Tiger Drums van Jos Stoffels en Marsvaardig van Theo van Campen tijdens het concours in 1985 naar composities in 2005 als In Memoriam van Henrico Stevens met een groot scala aan klankkleuren, speeltechnieken en muziekstijlen.

Het behaalde Limburgse Kampioenschap smaakte naar meer en dus ging de Drumband verder. Drumband Fanfare Sint Caecilia Schimmert behaalde tijdens de 1ste Nederlandse Kampioenswedstrijd voor podiumorkesten op zaterdag 11 februari 2006 in de Schouwburg De Storm te Winterswijk voor de 2de maal in haar historie het Landskampioenschap: Op 2 april 1989 werd ze te Kerkrade in de 2e divisie, sectie A-a tijdens de FKM Kampioenswedstrijd DRUMA FKM Landskampioen o.l.v. instructeur Frans Sieben. Op 25 april 1992 eindigde de drumband in de 1e divisie, sectie A-a tijdens de FKM Kampioenswedstrijd te Sittard slechts � punt oude telling (0.14 punt nieuwe telling) lager dan de Kampioen en werd de titel op een haarlengte na gemist. Uniek aan de te Winterswijk behaalde titel NEDERLANDS KAMPIOEN is, dat het hier het kampioenschap betreft van alle in Nederland gevestigde (federatieve) Landelijke MuziekOrganisaties. Deze LMO's organiseren in het kader van een in gang gezet samenwerkings- annex fusieproces voor het eerst gezamenlijke kampioenswedstrijden. Dit kampioenschap was het eerste voor podiumorkesten met een percussie-bezetting.

Optreden tijdens het Landskampioenschap in Winterswijk op zaterdag 11 februari 2006.

Met de overwinning in Winterswijk kreeg een uniek drieluik hiermee zijn bekroning: Bondsconcours, Limburgs Kampioen en Landskampioen!!!

De drumband, die werd opgericht in 1956 en heropgericht in 1966, vierde derhalve in 2006 haar robijnen bestaansfeest. De drumband organiseerde als voorproef van haar 40-jarig bestaan op zondag 5 september 2004 het LBT Districtsfestival Heerlen in Schimmert. En opende haar jubileumjaar officieus met een optreden tijdens het Nieuwjaarsconcert, wat gehouden werd op zondagmiddag 8 januari 2006. Het te Winterswijk behaalde Nederlands Kampioenschap is de kroon van/op dit jubeljaar!!!

Na 8 jaar zijn rol als instructeur met verve te hebben vervuld heeft Henrico Stevens in 2007 de dirigeerstok overgedragen aan Etienne Houben. Etienne werd op 9 juni 1982 geboren te Obbicht. Al op jonge leeftijd kwam hij in aanraking met slagwerk en na jaren van intensieve begeleiding door o.a. Juan Gallardo en wijlen Hans Croes, besloot Etienne in 2000 de opleiding slagwerk klassiek te gaan volgen aan het conservatorium in Maastricht. Na lessen te hebben genoten van slagwerkcoryfee Pieter Jansen en Werner Otten, behaalde hij in 2004 zijn bachelor DM/UM slagwerk klassiek cum laude! In 2006 gevolgd met het succesvol afsluiten van de Master-opleiding. Etienne is actief als docent en als muzikant is hij werkzaam bij de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen (België). Daanaast is Etienne is als instructeur verbonden aan Concordia Obbicht. Tot slot staat Etienne bekend om z’n composities die veelvuldig op concoursen uitgevoerd worden. Zo schreef hij o.a. een compositieopdracht die werd uitgevoerd tijdens het WMC 2005 door het winnende slagwerkensemble van de Koninklijke Harmonie van Thorn.

Op zondag 21 november 2010 nam de drumband onder leiding van Etienne Houben deel aan de Podium wedstrijden van de LBT te Heel. De drumband kwam uit in de hoogste divisie, de Ere divisie (sectie A2). Het programma dat ten gehore werd gebracht bestond uit een drietal werken, te weten Dreaming Mind van Henrico Stevens, Arabian Dance van Peter Iljitsj Tsjaikovski (uit de Notenkraker suite) in een arrangement van Etienne Houben en tot slot Tales of Imagination van Vincent Cox. De drumband werd beloond met 91,25 punten (91 punten voor het verplichte deel en 91,5 voor het vrije gedeelte) en behaalde daarmee een eerste prijs met lof der jury. Meer over dit concours kunt vinden onder het menu item concours.

Op zondag 22 november 2015 (bijna op de dag af 5 jaar na het vorige concours) heeft de drumband van Fanfare St. Caecilia Schimmert deelgenomen aan het bondsconcours van de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen.
Onder leiding van dirigent Etienne Houben kwam de drumband uit in de 2de divisie. Rond de klok van 16.30 uur werd de Hanenhof te Geleen gevuld met de eerste klanken van de drumband. Er werden vier concertwerken tijdens dit concours uitgevoerd, te weten:
- The Final Pursuit (Chris Brooks)
- Aboriginal Dreams ( Roland Barret)
- Margraten Cemetery, met als solist op sopraan sax Dion Soons (Henk Martens)
- Galapagos, la verdad revelada (Carlos Passeggi)
Deze laatste compositie is speciaal voor de concoursdeelname van de drumband geschreven en is opgedragen aan ons overleden lid Fon Heuts.
Dat de jury onder de indruk was van het optreden van de drumband bleek wel uit het eindresultaat: de score bedroeg maar liefst 95,5 punten! Hiermee werd de drumband niet alleen Limburgs kampioen in de 2de divisie maar werden ze eveneens overall winnaar met het meest aantal behaalde punten tijdens de beide concours weekeinden.

Naar aanleiding van het succesvol verlopen bondsconcours mocht de drumband deelnemen aan de Nederlandse kampioenschappen van de KNMO in Assen. Op zaterdag 30 januari mochten de dames en heren van de drumband onder aanvoering van dirigent Etienne Houben laten horen waar de weken intensieve voorbereiding toe hadden geleid. Na een geweldige uitvoering bleek uiteindelijke dat de voorbereiding niet voor niets was geweest en werd de drumband gekroond tot Nederlands kampioen in de tweede divisie met maar liefst 95,75 punten. Een geweldige prestatie en daarmee een heel mooi afscheid van dirigent Etienne Houben, die na het bondsconcours bekend had gemaakt dat dit zijn laatste wapenfeit voor Drumband St. Caecilia zou zijn. Een mooie en muzikale periode werd daarmee afgesloten.

Meer over dit concours en andere concoursen kunt u vinden onder het menu item concours.

Sinds maart 2016 staat onze drumband onder leiding van Roy van Wersch uit Elsloo. Als 7 jarige jongen is Roy van Wersch begonnen met zijn muzikale opleiding bij de drumband van Harmonie St.David Voerendaal. Op de muziekschool in Beek kreeg hij zijn vervolgopleiding bij dhr. J. Meijs die hem stimuleerde en motiveerde een opleiding te volgen aan het conservatorium. Na het behalen van zijn middelbare schooldiploma ging hij in 1987 studeren aan het Maastrichts conservatorium waar hij zijn docerend en uitvoerend musicus diploma behaalde. Woonachting in zijn geboorteplaats Elsloo is Roy verbonden aan muziekschool Schunck te Heerlen als slagwerkdocent & coördinator Hafa. Als uitvoerend musicus remplaceert hij bij verschillende orkesten en ensembles. Daarnaast is Roy onder meer verbonden aan de drumband van harmonie L’Union Born, de drumband van St. Walburga in Amby-Maastricht en is hij werkzaam in Urmond bij St. Martinus.