Fanfare St. Caecilia Schimmert

Vereniging

Geledingen

Fanfarekorps Drumband Jeugdfanfare

fanfarekorps

Sinds 1970 heeft het korps een grote groei doorgemaakt in omvang en kwaliteit door onder meer een goede opleiding van de leden, ondersteuning door bestuur en middenkader, en externe muzikale adviezen in combinatie met een gedreven en bezielende muzikale leiding.

Foto: Lou Zeegers (2009)

Sinds 1977 is de heer Sef Pijpers senior als supervisor aan fanfare verbonden. Dirigent van het orkest waren onder andere Jan Werkman (militair kapelmeester in Den Bosch en Maastricht; ook componist van blaasmuziekwerken), Jules Merison (beroemde gastdirigent) en de legendarische Meister Louis Stassen uit Beek van 1929 tot 1963. Vanaf 1970 de heren Mathieu Vroemen, Sef Pijpers en Noël Speetjens. Mede door hun onvermoeibare inzet, volharding en heilig vuur werd in 1978 te Kerkrade gepromoveerd naar de afdeling Ere en in 1982 te Schinveld naar de afdeling Superieur van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen. Limburgse Kampioenschappen in deze afdeling werden behaald in 1990, 1994, 1998, 2002 en 2006 en sinds 1978 elke vier jaren het Landskampioenschap van de Federatie van Katholieke Muziekbonden in Nederland, sectie fanfare. In 2007 is voor het eerst sinds lang dat de fanfare niet aan de Nederlandse Kampioenschappen heeft deelgenomen.

Dirigent Mathieu Vroemen (links) kijkt toe hoe de blauwe wimpel aan de drapeau wordt bevestigd als teken van het behaalde landskampioenschap in de afdeling Uitmuntend in 1979.

Meerdere werken werden speciaal voor het orkest geschreven zoals:

 • Fantasia – Rob Goorhuis
 • Intro Festivo – Jan van Nerijnen
 • Le Champion de Tir – Rob Goorhuis
 • Ossessione – René Kicken
 • Passion et Tendresse – Rob Goorhuis
 • Schimmert-Festivalmars – Guillaume Stassen

Fanfare St. Caecilia Schimmert o.l.v. dhr. Sef Pijpers te Wolder. Foto genomen in 2004 tijdens het concert ter ere van 50 jarig dirigentschap van dhr. Pijpers.

In 1970 kende Hare Majesteit Koningin Juliana de zilveren "Erepenning van verdienste" toe aan de vereniging. Bij wijze van uitzondering herhaalde Hare Majesteit Koningin Beatrix bij gelegenheid van de viering van het 150 jarig bestaan in 1995 dit gebaar vanwege de uitzonderlijke culturele verdiensten het gezelschap en omdat het predikaat 'Koninklijk' niet toegekend kan worden.

Dirigent Noël Speetjens in actie tijdens een partijrepetitie ter voorbereiding van het concours in 2002.

Fanfare Sint Caecilia Schimmert 1845 stond van 1995-2003 onder leiding van de heer Geert Jacobs uit Leunen bij Venraij. Zijn laatste optreden met de Schimmertse fanfare tijdens de Kampioenswedstrijd van de FKM op 19 januari 2003 in de Maaspoort te Venlo verscheen op de CD ‘IMAGES’. (HPS 003)

Dirigent Geert Jacobs op de schouders na het behalen van de Nederlandse titel in 2003. Burgemeester Binderhagel feliciteert dirigent Geert Jacobs met de behaalde titel.

De resultaten die onder dirigent Geert Jacobs en zijn voorgangers zijn behaald, vindt u onder het menu item concours bij activiteiten.

Sinds 16 maart 2003 is de heer Frenk Rouschop uit Sint Geertruid dirigent van het fanfareorkest. Frenk Rouschop werd op 31 mei 1960 geboren in het Zuid-Limburgse plaatsje St. Geertruid. Hier kwam hij reeds op zeer jonge leeftijd in aanraking met de blaasmuziek. Voor zijn muzikale scholing week hij echter uit naar België, waar hij gedurende een aantal jaren muziekonderwijs volgde aan de “Muziekacademie” te ‘s Gravenvoeren. Aan het Conservatorium te Maastricht zette Frenk zijn muzikale loopbaan voort, aanvankelijk met twee hoofdvakken, te weten: trompet en algemene muzikale vorming. Vanaf 1985 kwam het hoofdvak praktijkdiploma HaFaBra-directie erbij. Deze studie werd in twee jaar met succes afgerond. Daarna volgde hij het hoofdvak uitvoerend musicus HaFaBra-directie, met als docent Sef Pijpers senior (zelf eveneens dirigent van Fanfare St. Caecilia Schimmert geweest). In 1990 sloot hij ook deze studie af middels een examen met medewerking van de kapel van de Koninklijke Luchtmacht. Al tijdens zijn studie was hij werkzaam bij diverse orkesten door het hele land. Tot op heden bezocht hij met zijn orkesten vele concoursen van de verschillende muziekbonden en natuurlijk het 4-jaarlijkse Wereld Muziek Concours (WMC). Steeds werd er onder zijn leiding een uitstekend resultaat behaald, plus verschillende landstitels en twee WMC titels! Om zijn muzikale horizon te verbreden volgde hij ook hoofdvaklessen “Orkestdirectie” aan het Conservatorium te Maastricht bij de bekende symfonische dirigent Jan Stulen.
Hij is voorts dirigent bij de Douane Harmonie Nederland, Fanfare Juliana Holtum, Fanfare De Vooruitgang Stiphout en Harmonie De Volksgalm uit Riemst (B).

De Schimmertse fanfare vierde in 2005 haar 160-jarig bestaan onder andere met een concertreeks te Schimmert, Wolder en Nuth o.l.v. Frenk Rouschop met medewerking van Brassband Limburg o.l.v. Frans Violet, Fanfare Sint Joseph Meers o.l.v. Fried Dobbelstein en het Brabants Fanfare Orkest o.l.v. Frans van Dun. Op vrijdag 4 november 2005 vond ter gelegenheid van dit 160 jarig jubileum een galaconcert plaats in de Schimmertse Parochiekerk met medewerking van de Douane Harmonie Nederland o.l.v. Frenk Rouschop. Na dit concert was er een reünie voor leden en oud-leden van Fanfare St. Caecilia Schimmert in café-zaal 't Weverke.

Foto: Rob Creemers. Dirigent Sef Pijpers tijdens de reünie op 4 november 2005. Foto: Rob Creemers. Op de voorgrond vlnr de dirigenten Mathieu Vroemen, Frenk Rouschop en Noël Speetjens. Foto genomen tijdens de reünie.

Op zaterdag 21 oktober 2006 nam Fanfare Sint Caecilia Schimmert deel aan het LBM Bondsconcours te Roermond in de 1ste divisie sectie Fanfare onder leiding van Frenk Rouschop. Dagblad De Limburger omschreef met de artikelkop “Schimmert vlamt in battle of the fanfares” op perfecte wijze kernachtig het concoursresultaat: in een deelnemersveld van maar liefst 10 Fanfareorkesten in de 1e Divisie ging het Schimmertse orkest in alle opzichten met de vlag en wimpel strijken.

De fanfare samen met solist Jacques Claessens. Ontlading na bekend making van de punten.

Het eindresultaat van 95,33 punten is tot nu toe het hoogst behaalde resultaat van alle LBM-Bondconcoursen en FKM-Kampioenswedstrijden waaraan de vereniging sinds 1959 respectievelijk 1979 deelnam. Voor uitgebreide informatie verwijzen wij u naar het menu item concours.

Het is definitief, we zijn wederom kampioen!!! Voorzitter Peter Soons met de kampioensbeker!!!

Vrijdag 1 juni 2007 vond een heel andersoortig project zijn afsluiting: in de Stadsschouwburg Sittard-Geleen trad de Fanfare op met dialectzanger Gé Reinders in een Tour de chant rond het thema “De vier seizoenen”. Het begeleiden van een vocale solist was voor de orkestleden een nieuwe ervaring, in combinatie met het conferenceachtige praten van Gé Reinders met het publiek tussen de liederen door, én de entourage van de schouwburg. Ook nu weer waren er massale en ontroerende reacties van het talrijk opgekomen publiek.

Gé Reinders achter de vleugel samen met de fanfare in een zeer sfeervolle schouwburg in Sittard. De twee heren zonder wie dit project niet mogelijk was geweest. Vlnr Gé Reinders en dirigent Frenk Rouschop.

In 2007 werd door het bestuur en de leden van het fanfarekorps besloten om in 2009 deel te nemen aan het WMC te Kerkrade. Op zaterdag 1 augustus om klokslag 19:30 uur kon het korps laten horen waar al die weken van hard werken toe hadden geleid. Fanfare St. Caecilia kwam uit in de hoogste divisie, de Concertdivisie. Het optreden werd bekroond met maar liefst 91,84 punten! Voor het verplichte werk (Brass van Alexander Comitas) kreeg de fanfare van de 5-koppige jury een score van 230,20 uit 250, voor het keuzeprogramma (For the Love of a Princess van James Horner, arr. Frenk Rouschop, Die Insel des Zweiten Gesichts van Harrie Janssen en Blitz van Derek Bourgeois, arr. Jean Cosemans) 229,00 uit 250. Samen dus goed voor 91,84. De fanfare van Schimmert werd daarmee tweede overall, achter Fanfare Kempenbloei Achel, maar voor de rest van het deelnemersveld. Een zeer puike prestatie van onze leden en dirigent Frenk Rouschop. De punten verdeling bij de andere deelnemer was als volgt:

 • Fanfare Kempenbloei Achel: 95,45 punten.
 • Gelders Fanfare Orkest: 90,92 punten.
 • Fanfare Kunst en Vriendschap Partij-Wittem: 90,26 punten.
 • Brabants Fanfare Orkest: 83,98 punten.

Met recht mag onze fanfare zich 4 jaar lang vice wereldkampioen noemen in de hoogste divisie van de blaasmuziek! Klik voor meer informatie en foto's van deze, voor onze vereniging, historische gebeurtenis op het onderstaande plaatje.

Eind oktober vond het laatste weekend van de LBM bondsconcoursen plaats. Na afloop bleek dat noch op het bondsconcours, noch op het WMC een Limburgse fanfare in de concertdivisie onze score van 91,84 overschreden heeft. Derhalve is Fanfare St. Caecilia Schimmert op 25 oktober door de LBM uitgeroepen tot Limburgs Kampioen Concertdivisie, sectie fanfare. Na het behalen van de zilveren medaille op het WMC, nu dus ook de Limburgse "gouden medaille". Het geeft extra cachet aan de prestatie van onze fanfare van 1 augustus!

Alsof de tweede plaats op het WMC 2009 en de titel Limburgs Kampioen in de concertdivisie nog niet genoeg waren, werd ons fanfare korps ook Nederlands kampioen van de FKM in de concertdivisie! In de Concertdivisie wordt per sectie dat orkest Nederlands kampioen van de FKM dat in het betreffend jaar in een officieel concours de meeste punten heeft gehaald. Het WMC is ook als officieel concours erkend door de FKM. Toen bleek dat noch op een concours onder de auspiciën van de FKM, noch op het WMC een Nederlandse fanfare in de concertdivisie de punten van 91,84 overschreden had, was Fanfare St. Caecilia de winnaar van de Gouden Wimpel van de FKM. De gouden wimpel werd op vrijdag 8 januari 2010 tijdens het Nieuwjaarsconcert uitgereikt door de voorzitter van de FKM, de heer Theo Rongen.

Na de succesvolle deelname aan het WMC in 2007 werd in 2012 besloten om ook in 2013 weer mee te doen aan het Wereld Muziek Concours te Kerkrade. Op zaterdag 13 juli, wederom om 19:30 uur, betrad het korps de bühne van de Rodahal alwaar een uitverkochte zaal vol (velen uitgedost met rode sjaaltjes) verwachting zat te wachten op wat ging komen. Fanfare St. Caecilia kwam uit in de hoogste divisie, de Concertdivisie. Het optreden van ons korps werd door vriend en vijand geloofd en ook de jury was onder de indruk, hetgeen bleek uit de hoeveelheid punten: 94,33! Voor het verplichte werk (In Memoriam Piebe Bakker van Rob Goorhuis) kreeg de fanfare van de jury een score van 46,92 uit 50, voor het keuzeprogramma (Gaillarde van Pierre d’Attaignant, arr. Manu Mellaerts, Fantasia per la Vita e la Morte van Bert Appermont en Chain van Piet Swerts, arr. Jean Cosemans) 47,42 uit 50. Samen dus goed voor 94,33. De fanfare van Schimmert werd daarmee tweede overall, achter wederom Fanfare Kempenbloei Achel, maar voor de andere twee deelnemers in de concertdivisie. Een geweldige prestatie van onze leden en dirigent Frenk Rouschop. De punten verdeling bij de andere deelnemer was als volgt:

 • Fanfare Kempenbloei Achel: 95,25 punten.
 • Gelders Fanfare Orkest: 93,08 punten.
 • Christelijk Fanfarecorps “Psalm 150”: 92,67 punten.

Met recht mag onze fanfare zich wederom 4 jaar lang vice wereldkampioen noemen in de hoogste divisie van de blaasmuziek! Klik voor meer informatie en foto's van deze, voor onze vereniging, historische gebeurtenis op het onderstaande plaatje.

Het programma van ons korps tijdens de deelname aan het WMC in 2013 was opgebouwd rondom het thema Leven en Dood. Een thema dat voor Fanfare St. Caecilia Schimmert extra beladen was vanwege het plotselinge overlijden van ons gewaardeerd lid Leon Aelmans op 16 november 2012. Lei was iemand op wie je altijd een beroep kon doen en die in zijn ruim 40 jaren lidmaatschap van onze vereniging bij iedereen bekend stond als een bescheiden en hartelijk persoon. Lei zal altijd onderdeel blijven van onze vereniging en uit respect en eerbied werd het optreden tijdens het WMC aan hem opgedragen. "Lei, moge het je goed vergaan, hier of in een andere dimensie…”

Leon Aelmans in 2009.

In de Fanfare Info van februari 2013 staat een mooie column van Guus Eijssen over het afscheid van Leon Aelmans