Fanfare St. Caecilia Schimmert

Vereniging

Historie

Historie Bibliografie

Historie

De 'Societeit van Sint Caecilia van Schimmert' werd in 1845 opgericht op voorstel van pastoor Arnoldus Swelsen en kapelaan Jan Joseph Demacker. Tezamen met de burgemeester Martinus Eijssen, de verschillende besturen van bestaande verenigingen en de parochianen oordeelde men dat een hoger staande muziek noodzakelijk was om de jeugd en de parochianen bij feestelijke gelegenheden te vervrolijken en te vermaken en meer nog om de kerkelijke feesten, vooral de grote bronkprocessie, met muziek op te luisteren.

Fanfare St. Caecilia in 1916.

Burgemeester Martinus Eijssen werd de 1e president (voorzitter) en koster Joannes Frijns de 1e directeur. (dirigent) Deze dirigent werd bekostigd door de kerk. Het reglement van 1851 vermeldt onder artikel 1: “Het doel van het gezelschap moet zijn om toon en zangkunde te bevorderen en der’ Goddienstplegtigheden eer en luister bij te zetten.” In de bijbehorende lijst der werkende leden en de honoraire leden mede ondertekend komen we de volgende familienamen tegen: Baggen, Demakker, Eisen, Frissen, Frijns, Knols, Kurvers, Lemmens, Lenaards, Mulkens, Offermans, Ramaekers, Sieben, Slangen, Speetjens, Swelsen, Timmermans, Timmers, Vankan, Vanoppen, Vonken, Vromen, Waelen. In totaal 21 werkende leden, waarvan 4 zangers.

Hun instrumenten/respectievelijk partijen in 1851 waren: Klein fluit, Klein klarinette, Solo klarinette, Klarinette, Kornet a piston, Horen, Trombon, Bas trombon, Klappenhoren, Tenorhoren, Ophiecliede, Tambour.

Fanfare St. Caecilia bij het 100-jarig bestaansfeest in 1946.

De beroepen van deze werkende en honaire leden waren: Burgemeester, Herbergier, Kaarsmaker, Kapelaan, Koopman, Koster, Landbouwer, Linnewever, Metselaar, Molenaar, Pastoor, President van het kerkbestuur, Rentenier, Schoenmaeker, Schrijnewerker, Winkelier.

De vereniging in 1957.

Om onbekende redenen werd reeds vóór 1865 overgegaan naar een fanfare-bezetting. Tóch wordt in de Schimmertse volksmond het orkest na bijna anderhalve eeuw nog steeds “de hermenie” genoemd.

Wederom de vereniging op straat, maar nu in 1961.

Dienstbaarheid aan de gemeenschap is anno nu nog steeds een van de hoofddoelstellingen van de vereniging. Zij omvat tegenwoordig vijf geledingen, te weten Leerlingenorkest, Jeugddrumband, Jeugdfanfare, Drumband en Fanfare. Sinds 1970 heeft de vereniging een grote groei doorgemaakt in omvang en kwaliteit door onder meer een goede opleiding van de leden, ondersteuning door bestuur en middenkader, en externe muzikale adviezen in combinatie met een gedreven en bezielende muzikale leiding.